Υπερδραστήρια κύστη

υπερδραστήρια κύστηΗ υπερδραστήρια κύστη χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Αυτές οι συσπάσεις δημιουργούν μια ισχυρή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και όταν η κύστη συγκρατεί μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων, αναγκάζοντας το άτομο να αναζητήσει άμεση ανακούφιση.

 

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται από 10-26% στους άνδρες και 8-42% στις γυναίκες. Η πιθανότητα εμφάνισης υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης αυξάνεται με την ηλικία και συχνά συμπίπτει με άλλες δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Χρόνιες καταστάσεις οι οποίες συνδέονται συνήθως με την υπερδραστήρια κύστη είναι:

 • κατάθλιψη
 • δυσκοιλιότητα
 • νευρολογικές διαταραχές
 • στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες

 

Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη;

 

 • Συχνοουρία:

Τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη μπορεί να διαπιστώσουν ότι χρειάζονται ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα.

 • Νυκτουρία:

Η νυκτουρία αναφέρεται στο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας για ούρηση, διαταράσσοντας τον ύπνο και ενδεχομένως επηρεάζοντας τη συνολική υγεία.

 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση:

Μια ξαφνική, έντονη ανάγκη για ούρηση μπορεί να εμφανιστεί απροσδόκητα, καθιστώντας δύσκολη την καθυστέρηση της ούρησης.

 • Επιτακτική ακράτεια ούρων:

Η έντονη ανάγκη για ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια διαρροή ούρων, συχνά πριν το άτομο φτάσει σε τουαλέτα.

 

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες, απαιτώντας από τα άτομα να προσαρμόσουν τις ρουτίνες και τον τρόπο ζωής τους για να διαχειριστούν την κατάσταση.

 

Αιτίες του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

 

Ενώ η ακριβής αιτία του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης συχνά παραμένει απροσδιόριστη, διάφορες καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματά του. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες
 • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • νευρολογικές παθήσεις
 • διαβήτης
 • πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα

 

Είναι ζωτικής σημασίας η διερεύνηση και ο αποκλεισμός αυτών των καταστάσεων κατά περίπτωση, ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής διάγνωση και θεραπεία.

υπερδραστήρια κύστηΥπερδραστήρια κύστη: Διάγνωση

 

Η διάγνωση αρχίζει με ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και μια φυσική εξέταση της πυελικής περιοχής. Στις γυναίκες, η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο για πρόπτωση των γεννητικών οργάνων, ενώ στους άνδρες περιλαμβάνει την εξέταση του προστάτη για πιθανή υπερπλασία ή καρκίνο.

 

 • Εργαστηριακές εξετάσεις

Μια γενική αίματος είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό συστηματικών ασθενειών. Επιπλέον, μια ολοκληρωμένη ανάλυση ούρων μπορεί να ανιχνεύσει φλεγμονές, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή πέτρες.

 • Διάγραμμα ούρησης

Το διάγραμμα ούρησης τριών ημερών αποτελεί ζωτικής σημασίας διαγνωστικό εργαλείο. Οι ασθενείς καταγράφουν την ώρα της ούρησης, την ποσότητα των ούρων, την πρόσληψη υγρών και τυχόν περιστατικά ακράτειας. Το διάγραμμα αυτό βοηθά στην αξιολόγηση της σοβαρότητας της πάθησης και στην καθοδήγηση της θεραπείας.

 • Εξειδικευμένες εξετάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητες πρόσθετες εξετάσεις, όπως η κυστεοσκόπηση και ο ουροδυναμικός έλεγχος, ιδίως όταν η διάγνωση χρειάζεται επιβεβαίωση ή όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές θεραπείες.

 

Θεραπευτικές επιλογές για το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

 

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Η μείωση της κατανάλωσης ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετικά.

Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει τεχνικές για τη σταδιακή αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των ουρήσεων, βοηθώντας την ουροδόχο κύστη να συγκρατεί τα ούρα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Διάφορα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, χαλαρώνοντας τους μύες της ουροδόχου κύστης ή βελτιώνοντας τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων που προκαλούν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Οι θεραπείες που περιλαμβάνουν νευροδιέγερση ή ενέσεις Botox μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε ορισμένους ασθενείς διαμορφώνοντας τα νευρικά σήματα που είναι υπεύθυνα για τις συσπάσεις της ουροδόχου κύστης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπερδραστήρια κύστη, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Δρ. Δημήτρη Κοντοδημόπουλο.

BILL FOUNDIS
BILL FOUNDIS
2024-04-03
Εξαιρετικός επιστήμονας, συνδυάζει επιτυχημένα την υψηλή κατάρτιση στο αντικείμενό του με την ανθρώπινη και φιλική διάθεση προς τον ασθενή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΓΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΓΑΣ
2024-04-02
Βρήκα άμεσα ραντεβού με φιλική εξυπηρέτηση Μοναδικός επιστήμονας...με ανθρώπινη προσέγγιση στο πρόβλημα....
dimitris souleles
dimitris souleles
2024-04-01
Πραγματικά τρομερός γιατρός, σου εξηγεί πλήρως τα πράγματα και είναι διατεθιμένος να σε βοηθήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.