Περιτομή

 

Περιτομή

Η περιτομή, μια από τις πιο παλιές χειρουργικές πρακτικές, εκτελείται συνήθως για την αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων ή για πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 30 λεπτά και περιλαμβάνει την αφαίρεση του παθολογικού δέρματος και την πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Για τα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά, η διαδικασία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

Δίνοντας έμφαση στην άνεση και την ευκολία του ασθενούς, χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, εξαλείφοντας την ανάγκη για αφαίρεση μετά την επέμβαση. Αυτή η απόφαση απλοποιεί τη διαδικασία ανάρρωσης και εξασφαλίζει μια εμπειρία χωρίς προβλήματα για τους ασθενείς.

 

Ιατρικές ενδείξεις για την περιτομή

 

 • Φίμωση

Η φίμωση, μια κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή, περιορίζοντας τη δυνατότητα να τραβηχτεί προς τα πίσω, είναι μια κοινή ιατρική ένδειξη για την περιτομή. Βοηθά στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία και τις πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση.

 • Παραφίμωση

Η παραφίμωση εμφανίζεται όταν η ακροποσθία παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο, οδηγώντας σε οίδημα και πιθανές επιπλοκές. Η περιτομή χρησιμεύει ως προληπτικό μέτρο κατά της παραφίμωσης, αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία αυτής της κατάστασης.

 • Υποτροπιάζουσα βαλανοποσθίτιδα

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν υποτροπιάζουσα βαλανοποσθίτιδα μπορεί να βρουν ανακούφιση μέσω της περιτομής. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στη μείωση της συχνότητας αυτών των φλεγμονωδών επεισοδίων.

 • Σκληροατροφικός Λειχήνας, (Balanitis Xerotica Obliterans)

Συνιστάται περιτομή σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με σκληροατροφικό λειχήνα, μια χρόνια και προοδευτική φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει την ακροποσθία. Η αφαίρεση του προσβεβλημένου δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

 • Πρόωρη εκσπερμάτιση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περιτομή μπορεί να εξεταστεί για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αν και η ένδειξη αυτή δεν είναι καθολικά αποδεκτή, αναδεικνύει τις ποικίλες εκτιμήσεις για την υποβολή σε αυτή τη διαδικασία.

 • Αισθητικό αποτέλεσμα (μόνο για ενήλικες ασθενείς)

Οι ενήλικες ασθενείς μπορεί να επιλέξουν την περιτομή για αισθητικούς λόγους.

 • Μειωμένος κίνδυνος σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων

Η περιτομή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τονίζοντας τα πιθανά προληπτικά οφέλη που σχετίζονται με τη διαδικασία.

 

Τύποι περιτομής

 

Υπάρχουν 2 τύποι περιτομής:

 1. Πλήρης περιτομή πέους

Σε αυτόν τον τύπο, το δέρμα γύρω από τη βάση του πέους αφαιρείται πλήρως, διασφαλίζοντας ότι η βάλανος δεν καλύπτεται καθόλου ακόμη και όταν το πέος είναι χαλαρό.

 1. Μερική περιτομή πέους

Αυτή η παραλλαγή αφήνει ένα μικρό τμήμα δέρματος που καλύπτει μερικώς τη βάλανο.

 

Η επιλογή μεταξύ των δύο τεχνικών καθορίζεται από τον Ανδρολόγο Ουρολόγο μετά από προσεκτική εξέταση της μεμονωμένης περίπτωσης.

 

Ποια είναι τα οφέλη που παρουσιάζει η περιτομή;

 

Για τους άνδρες:

 • Ενισχύει τη διατήρηση της σωστής υγιεινής των γεννητικών οργάνων
 • Ελαττώνει την πιθανότητα προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Μειώνει την εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες κατά τη βρεφική ηλικία και τα μεταγενέστερα στάδια της ζωής
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV
 • Περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πέους, του προστάτη και των γεννητικών οργάνων.
 • Όχι μόνο δεν έχει μόνο καμία αρνητική επίδραση στην ανδρική σεξουαλικότητα, αλλά ενισχύει επίσης τη σεξουαλική αίσθηση του πέους

 

Για τις γυναίκες με σεξουαλικούς συντρόφους με περιτομή:

 

 • Μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μόλυνσης από τον ιό HIV
 • Χαμηλότερα ποσοστά βακτηριακής, τριχομοναδικής ή χλαμυδιακής κολπίτιδας, καθώς και επεισοδίων λοίμωξης από έρπητα των γεννητικών οργάνων

 

Οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας

 

Μετά την περιτομή, η τήρηση των οδηγιών μετεγχειρητικής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία ανάρρωση και την πρόληψη επιπλοκών. Αν και οι οδηγίες για κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένες, σε γενικές γραμμές ισχύουν οι ακόλουθες γενικές οδηγίες:

 • Διατήρηση της περιοχής καθαρής
 • Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητ
 • Φορέστε ρούχα χαλαρής εφαρμογής
 • Αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα
 • Παρακολουθήστε για ενδείξεις μόλυνσης

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την περιτομή, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο-Ανδρολόγο Κοντοδημόπουλο Δημήτρη.

BILL FOUNDIS
BILL FOUNDIS
2024-04-03
Εξαιρετικός επιστήμονας, συνδυάζει επιτυχημένα την υψηλή κατάρτιση στο αντικείμενό του με την ανθρώπινη και φιλική διάθεση προς τον ασθενή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΓΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΓΑΣ
2024-04-02
Βρήκα άμεσα ραντεβού με φιλική εξυπηρέτηση Μοναδικός επιστήμονας...με ανθρώπινη προσέγγιση στο πρόβλημα....
dimitris souleles
dimitris souleles
2024-04-01
Πραγματικά τρομερός γιατρός, σου εξηγεί πλήρως τα πράγματα και είναι διατεθιμένος να σε βοηθήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.