Υπερπλασία προστάτη

Υπερπλασία προστάτηΗ καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), που συνήθως αναφέρεται ως διόγκωση του προστάτη, είναι μια διαδεδομένη κατάσταση μεταξύ των ανδρών καθώς μεγαλώνουν. Αν και δεν πρόκειται για κακοήθεια, ο διογκωμένος προστάτης μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά συμπτώματα, που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία της ούρησης. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και των θεραπευτικών επιλογών για την ΚΥΠ είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Ο προστάτης, ένας αδένας σε σχήμα κάστανου που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και γύρω από την ουρήθρα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία. Παράγει σπερματικό υγρό, βοηθώντας στη μεταφορά του σπέρματος. Με την ηλικία, ο προστάτης υφίσταται μια φυσική διαδικασία διόγκωσης, γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Η διεύρυνση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση της ουρήθρας, οδηγώντας σε δυσκολίες στην ούρηση.

 

Συμπτώματα υπερπλασίας του προστάτη

 

Τα συμπτώματα της ΚΥΠ εκδηλώνονται κυρίως ως δυσκολίες στην ούρηση, όπως:

 • δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • ασθενής ροή ούρων
 • συχνοουρία (ιδίως τη νύχτα)
 • αίσθηση ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης

 

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων ατόμων, οδηγώντας σε διαταραχές των καθημερινών δραστηριοτήτων και διαταραχές του ύπνου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα και να αναζητάτε ιατρική αξιολόγηση για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για υπερπλασία προστάτη

 

Η ακριβής αιτιολογία της υπερπλασίας του προστάτη παραμένει ασαφής. Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η ηλικία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου, με τον επιπολασμό της ΚΥΠ να αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Επιπλέον, καταστάσεις που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΚΥΠ είναι οι εξής:

 • γενετική προδιάθεση
 • φλεγμονή του προστάτη
 • ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις

 

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της καθιστικής συμπεριφοράς, συμβάλλουν επίσης στο προφίλ κινδύνου. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα και να αναζητήσουν έγκαιρη ιατρική παρέμβαση όταν είναι απαραίτητο.

 

Πώς τίθεται η διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη;

 

Η διάγνωση της ΚΥΠ περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής, του ιατρικού ιστορικού και των κλινικών εξετάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα, βοηθούν στην απεικόνιση του μεγέθους του προστάτη, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΚΥΠ διαφέρει από τον καρκίνο του προστάτη και οι διαγνωστικές εξετάσεις αποσκοπούν στη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την άμεση έναρξη της θεραπείας και την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.

 

Θεραπευτικές επιλογές για την υπερπλασία προστάτη

 

Οι θεραπευτικές επιλογές για την ΚΥΠ ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τους επιμέρους παράγοντες του ασθενούς. Αρχικά, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση του μεγέθους του προστάτη. Οι α-αποκλειστές (a-blockers) και οι αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως και συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών του προστάτη και στη συρρίκνωση του αδένα, αντίστοιχα. Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση βελτιώνοντας τη λειτουργία της ούρησης είναι:

 • διατροφικές αλλαγές (π.χ. αποφυγή καφεΐνης και πικάντικων τροφών)
 • ασκήσεις εξάσκησης της ουροδόχου κύστης

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή η φαρμακευτική αγωγή αποδεικνύεται αναποτελεσματική, μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις. Οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

 • Ανοικτή προστατεκτομή
 • Διουρηθρική προστατεκτομή
 • Διουρηθρική προστατεκτομή με χρήση laser
 • Διουρηθρική συρρίκνωση του προστάτη με την έγχυση ατμού (μέθοδος Rezum)

 

Αυτές οι επεμβάσεις αποσκοπούν στην αφαίρεση ή τη μείωση του αποφρακτικού ιστού του προστάτη, βελτιώνοντας τη ροή των ούρων και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, η υπερπλασία προστάτη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

 

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε συμπτώματα υπερπλασίας προστάτη, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Δρ. Δημήτρη Κοντοδημόπουλο.

BILL FOUNDIS
BILL FOUNDIS
2024-04-03
Εξαιρετικός επιστήμονας, συνδυάζει επιτυχημένα την υψηλή κατάρτιση στο αντικείμενό του με την ανθρώπινη και φιλική διάθεση προς τον ασθενή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΓΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΓΑΣ
2024-04-02
Βρήκα άμεσα ραντεβού με φιλική εξυπηρέτηση Μοναδικός επιστήμονας...με ανθρώπινη προσέγγιση στο πρόβλημα....
dimitris souleles
dimitris souleles
2024-04-01
Πραγματικά τρομερός γιατρός, σου εξηγεί πλήρως τα πράγματα και είναι διατεθιμένος να σε βοηθήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.