Η φίμωση είναι μια ιατρική κατάσταση που περιλαμβάνει τη στένωση ή το πλήρες κλείσιμο της ακροποσθίας, του προστατευτικού δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Η κατάσταση αυτή περιορίζει την ικανότητα πλήρους τραβήγματος της ακροποσθίας προς τα πίσω, επηρεάζοντας τόσο τη χαλαρή όσο και τη στυτή κατάσταση του πέους.
Η φίμωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε δύο κύριους τύπους:
Σε αυτή την κατάσταση, η ακροποσθία μπορεί να κατέβει ελαφρώς μέχρι
Η πλήρης φίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία δεν μπορεί να αποκαλυφθεί και δεν υπάρχει κάθοδος της ακροποσθίας
Η φίμωση είναι μια καλοήθης πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί είτε κατά τη γέννηση είτε κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της, μεταξύ των οποίων:
Αν και η φίμωση θεωρείται γενικά καλοήθης, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές για την υγεία, μεταξύ των οποίων:
Πέραν των σωματικών επιπτώσεων, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστεί ο πιθανός ψυχολογικός αντίκτυπος της φίμωσης. Ο πόνος κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών, ο φόβος για επιπλοκές και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τις παθήσεις των γεννητικών οργάνων μπορεί να συμβάλουν στη συναισθηματική δυσφορία. Ως εκ τούτου, η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο τα σωματικά συμπτώματα, αλλά να λαμβάνεται υπόψιν και η ψυχική και συναισθηματική ευημερία των πασχόντων.
Μια κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ουρολόγο-Ανδρολόγο είναι συνήθως επαρκής για τη διάγνωση της φίμωσης. Ο γιατρός, οπλισμένος με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, διενεργεί μια ενδελεχή φυσική εξέταση, συχνά χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις. Αυτή η διαγνωστική προσέγγιση επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό και την παρέμβαση.
Στα αρχικά στάδια της φίμωσης, όταν αυτή προκύπτει από δερματολογικές παθήσεις ή φλεγμονή, συνιστάται συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή αλοιφών που συνταγογραφούνται από ιατρό. Ωστόσο, όταν η ακροποσθία χάνει την ελαστικότητά της και γίνεται ουλώδης, τα συντηρητικά μέτρα μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικά.
Η περιτομή αποτελεί την κύρια χειρουργική επέμβαση για τη φίμωση. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση του παθολογικού δέρματος, ακολουθούμενη από πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως εκτελείται υπό τοπική αναισθησία, και οι ασθενείς παίρνουν συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν αιμάτωμα ή μόλυνση του τραύματος. Η έκταση της αφαίρεσης του δέρματος ποικίλλει και η κατάλληλη τεχνική καθορίζεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Συμπερασματικά, η φίμωση, αν και συχνή, δεν πρέπει να παραβλέπεται. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τις σχετικές επιπλοκές και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.
Σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα φίμωσης, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ουρολόγο-Ανδρολόγο Κοντοδημόπουλο Δημήτρη για μια άμεση και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημά σας.